Vésnök tanfolyam

Vésnök tanfolyammal kapcsolatos információk - felnottkepzes.hu

Vésnök, Vésnök képzés, Vésnök tanfolyam, Felnőttképzés

vésnök olyan fejlett formakultúrával, rajzi és térbeli ismeretekkel, valamint fémtechnikai ismeretekkel rendelkező szakember, aki igényesen, tervezői szemlélettel valósítja meg a vésnök szakma különböző területein adódó szakmai feladatokat. Vésnöki tevékenységét alkotó-csoportban, üzemi környezetben vagy saját műhelyében végzi.
Vésnöki munkájában egyaránt ismeri és tudatosan alkalmazza a hagyományos és korszerű technológiákat, figyelembe véve azok funkcionális, esztétikai és technikai jellemzőit. Egyéni elképzelés vagy a megrendelés alapján tárgyakat tervez és készít, vés különféle kézi- és gépi eljárással.

Munkája során információkat, inspirációs anyagot gyűjt, terveket, vázlatokat, modelleket készít, anyag– és gyártás előkészítést végez. Magas színvonalon és precízen szerkeszt sík lemezen, és térbeli formán egyaránt. Elkészíti a gyártásra szánt tárgyak modelljét. Terveit, elkészült munkáit prezentálja, archiválja, kapcsolatot tart a megrendelőivel és szakmai partnereivel.
A vésnök szakma több, a vésnöki szakmai gyakorlati tevékenységre jellemzően, több területet fog át.

A vésnök számára előkészített anyagokból vésnöki munkával készítik el a verőtöveket. A műanyag-feldolgozó és egyéb szerszámokat, bélyegzőket, vagy a különböző célra felhasználható nyomóhengereket. A nemesfémekből készített ékszerek, dísztárgyak gyakran a díszítővésnök munkájával nyerik el teljes szépségüket.A vésnök rajzok, minták, gyártási utasítások alapján készíti el, nagy figyelmet és türelmet igénylő munkával a véseteket.

A vésetek lényegében a tárgy felületén, különböző vésőkkel kialakított különböző vésett felületek. A díszítővésés azon belül is a plasztikus vésés, repasszé vésés fontos és előszeretettel használt eleme a mindennapi nemesfémtárgyaknak, például karikagyűrűknek.
A vésnöki munka nagy fokú elméleti és gyakorlati szaktudást követel meg. Elengedhetetlen a precizitás, a pontos és aprólékos finom műveletek. Meglehetősen nagy fokú koncentrációt, türelmet és kitartást igénylő szakma. Fontos, hogy a vésnök rendelkezzen jó kézügyességgel, ötletgazdagsággal.

Szeresse a kézi erővel, szerszámmal, formákkal, vonalakkal végzett munkát, a fémekkel való foglalatosságot.
A vésnöki tevékenység magas szintű műveléséhez szükséges a szakmán belüli specializálódás, ezért a vésnök által használt anyagok, és technológiák alapján a vésnöki tevékenység több ágra osztható:
A vésnöki feladatok ellátása az ipar fejlődésével nagyarányú munkamegosztást hozott létre a vésnökszakmán belül:
– Díszítővésnök
A nemes-, színes-, valamint könnyűfémből készült dísz- és emléktárgyak, ékszerek, ötvös-tárgyak, használati eszközök, feliratait, díszítését végzi. Munkájához tartozik még ezen kívül a címerek, művészi portrék, tájrészletek, épülethomlokzatok vésése is. Sok esetben a díszítő-vésnök drágakőfoglalási feladatkört is ellát.
– Fegyvervésnök
Ábrákat, szövegeket vésnek a különböző fegyverek felületére, előkészítik és elkészítik a különböző fém és egyéb díszítő berakásokat a fegyver felületén.
– Szerszámvésnök
Elkészíti a különböző pénzérmek, emlékérmek, plakettek, kitüntetések, jelvények, ékszerek verőtöveit, valamint a gépi véséshez használatos vezetőformákat (sablonokat).

#  /-  #Vésnök #Vésnöktanfolyam #Vésnökképzés #Vésnöktanfolyamról #Vésnökoktatás #Vésnökvizsga

MODELLO Módszertani és Képzési Intézet

Vésnök | Kézművesség | Művészetek |  Tanfolyam Szakképesítések | Szakmai képzések