Milyen változások lesznek 2021-ben a CSED kapcsán? Mekkora összegre számíthatsz? Hogy és hol igényelheted? Kinek jár a csecsemőgondozási díj?

Milyen változások lesznek 2021-ben a CSED kapcsán? Mekkora összegre számíthatsz? Hogy és hol igényelheted? Kinek jár a csecsemőgondozási díj?

CSED-Gyongyosi-Csalad-es-KarrierPont

legfontosabb változás az előző évhez képest, hogy júliustól a bruttó bér 100 százalékára emelkedik a CSED összege. Ez azokat is érinti, akiknek már folyamatban van júliusban a csecsemőgondozási díj. Ilyen esetben júliusig a régi “képlet” alapján számítják és folyósítják a CSED-et, majd júliustól a bruttó 100%-a jár a fennmaradó időre az édesanyának.
A CSED-et a baba érkezésének várható időpontja (napja) előtt 4 héttel kezdheted meg leghamarabb. Ettől a naptól kezdve bármikor igényelheted, de legkésőbb a baba születésének napján indul, és 168 napig (24 hétre) jár, a szülési szabadság időtartamára.
• Kapcsolódó: Családi adókedvezmény 2021
A CSED összege 2021-ben
2021 júliusig a CSED a naptári napi bér 70%-a, július 1-től azonban a bruttó 100 százalékára nő. Nézzük, addig is mi alapján számítják a CSED-et 2021-ben!
Ha van a CSED jogosultsághoz képest a harmadik hónap utolsó napjától visszamenőleg 180 nap munkaviszonyod, akkor ez adja a CSED alapját. Ha valamilyen oknál fogva megszakadt a biztosítási jogviszonyod (azaz 30 napnál hosszabb a TB-biztosítás nélküli idő), akkor a megszakítás előtti időszak már nem számít bele a CSED összegébe. A CSED jogosultság kezdőnapját megelőző naptári év első napjáig lehet visszamenni a 180 nap keresésekor.
Ha nincs 180 nap a fenti intervallumban, akkor 120 napot kell alapul venni, s ha ezek alapján sem lehet meghatározni a CSED-alapot, akkor a minimálbér kétszeresének harmincad részével kell számolni. Ez jelenleg, 2021. február 1-től a 167.400 Ft harmincad része, azaz 5.580 Ft.
Meg kell említeni azt az esetet is, amikor a kismamának nincs 2 évre visszamenőleg 365 napnyi biztosított jogviszonya. Ilyenkor érdemes méltányossági alapon elindítani az igénylést.
Ha a gyermek úgy születik, hogy még az előzővel GYED-en vagy GYES-en vagy, akkor az előző szülésnél érvényes, magasabb összegű CSED-alap szerint számolnak. Ez az úgynevezett kedvezményszabály.
Mi van akkor, ha épp álláskeresési ellátásban részesülő munkanélküliként ér a CSED?

Fülöp Henrik

Facebook