Milyen esélyekkel indul a munkaerőpiacon egy kismama?

Milyen esélyekkel indul a munkaerőpiacon egy kismama?

milyen-Gyongyosi-Csalad-es-KarrierPont

Mitől függ, hogy visszaveszik-e a GYES-en lévő anyukákat a korábbi munkahelyükre? Milyen pozíciókat keresnek a kismamák és mennyi időbe telik az álláskeresés?

Azzal, hogy valaki gyermeket tervez, szükségszerűen együtt jár az is, hogy valamennyi időre távol marad a munkaerőpiactól. Ilyenkor jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon mire számíthat egy kismama, ha gyermeket szeretne, de a korábban megszerzett pozícióját sem adná fel a jelenlegi munkahelyén, vagy abban az esetben, ha más területen képzeli el a jövőjét, mennyi időre lehet szüksége, mire munkát talál. Talán napjainkban még nehezebb ez a kérdés, hiszen a koronavírus miatt a gazdasági élet sem pörög, kevesebb a nyitott pozíció.

Nem csak a kihagyott idő, a pozíció is számít

Hogy egy kismamának milyen esélyei vannak a munkaerőpiacon, nem csak attól függ, hogy hány hónapot töltött otthon, hanem attól is, hogy milyen területen dolgozik, mik az ambíciói, illetve hány gyermeket tervez még a jövőben.

„Magyarországon átlagosan két évet maradnak távol a nők a munka világától gyerekszülési szabadság miatt; ez viszonylag sok idő nyugat-európai országokkal összehasonlítva, ahol 3-6 hónapra tehető ez az időszak. Nem minden cég tud ennyit várni, felsővezetői szinten maximum 1 évig tudják helyettesíteni a kieső munkaerőt. A törvény is arra kötelezi a munkáltatót, hogy 1 évig tartsa a pozíciót”

Mikor egy nő bejelenti a munkahelyén, hogy gyermeket vár, általában lezajlik egy őszinte párbeszéd arról, hogy amíg elmegy GYES-re, hogyan és mennyi ideig oldják meg a helyettesítését. „Van olyan cég, ami ideiglenesen meg tudja ezt oldani belső átszervezéssel és van olyan, ahol fix időre felvesznek valakit a kismama helyére. Az más kérdés, hogy mennyire tudja előre valaki, hogy hány hónapot lesz távol, mert a gyerekvállalás a legtöbbször nem olyan, mint ahogy a filmekben látjuk vagy a könyvekben olvassuk. Kis számban van úgy a gyakorlatban, mint ahogy előre elképzeljük.”

Vissza a korábbi céghez vagy új utak?

Az sem mindegy, hogy a korábbi munkáltatójához, a korábbi pozíciójába szeretne valaki visszamenni vagy más céget keres. „Ha valaki a volt munkáltatójához akar visszamenni nagyjából hasonló pozícióba, az viszonylag problémamentes – ha kellően rugalmas a munkáltató, nem szűnik meg az adott pozíció vagy nem vásárolják fel a céget.” Előfordulhat, hogy valaki azért nem tud visszamenni a korábbi munkahelyére, mert az megszűnt, vagy nem szeretne már ugyanabban a munkakörben dolgozni, mint azelőtt. A legfőbb indok arra, hogy miért nem térnek vissza az előző munkahelyre azonban sok esetben az, hogy a nők részmunkaidőbe szeretnének visszamenni dolgozni, a cégek többsége viszont nem tudja ezt a rugalmasságot biztosítani. „Vannak munkáltatók, akik hajlanak arra, hogy csak 6 vagy 4 órába vegyék vissza a munkavállalót, de nem minden esetben. Sok esetben azért szoktak a nők más munkahelyet keresni, mert az előző munkáltatójuk nem tud nekik részmunkaidős foglalkoztatást biztosítani” – részletezi Krisztina.

Egyre több a részmunkaidős pozíció

Természetesen vannak cégek, ahol nem tudnak egy-egy munkakörben részmunkaidőt biztosítani, sok területen ez lehetetlen is, de általában ez nagy részben a döntéshozóktól függ. Egyre több munkahelyen tudják megoldani a 4 vagy 6 órás foglalkoztatást és szívesen veszik vissza a korábban teljes munkaidőben dolgozó munkavállalót kevesebb órába.

Az otthonról végezhető munkák a legnépszerűbbek

A GYES-en lévő kismamák körében a 100%-osan otthonról végezhető munkák a legkeresettebbek. „Ha semmi extra képzettség nem kell hozzá, akkor ömlenek a jelentkezések

Azokra a munkákra is sokan jelentkeznek, amelyek képzettséget nem, viszont angol nyelvtudást igényelnek.

Kismamaként is 3-6 hónapra van szükség az elhelyezkedéshez

A statisztikák szerint a kismamáknak is ugyanannyi időre van szükségük új munkahelyet találni, mint más munkakeresőknek. „Általában a kismamák is 3-6 hónap alatt tudnak elhelyezkedni, mint bárki más, de ez attól is függ, hogy milyen szakterületen keresnek munkát.

A szakterület mellett a lokáció is fontos tényező, illetve az, hogy mikor szeretne elhelyezkedni a munkavállaló. „Általában szeptembertől decemberig és februártól júniusig van nagyon sok nyitott pozíció”.

Fülöp Henrik

Facebook