Megyei horgászbált szerveznek Gyöngyösön

Bált rendez Gyöngyösön, a Mátra Művelődési Központban a Heves Megyei Horgászok Baráti Köre. A március 2-ai rendezvényről és a csoport terveiről Fülöp Henrik, a gyöngyösi civil szervezet vezetője mesélt a Kékes Online-nak.
– Mennyire népszerű megyénkben a horgászat, hányan hódolnak ennek a szenvedélynek?

Heves megyében mintegy 22 ezren választották a horgászatot hobbiként vagy sportként, ami egy igen jelentős tömegbázis. Az idei bállal az a célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz ezt a népes szimpatizánsi kört, s egy jó hangulatú este során tovább mélyítsük a baráti, szakmai kapcsolatokat. A tavalyi, hagyományteremtő szándékkal megtartott rendezvényünk, melynek védnöke – csakúgy mint ebben az évben – Horváth László, a térség országgyűlési képviselője volt, nagyon jól sikerült, emlékezetes marad számunkra. Az idei eseményre közel 150 főt várunk, természetesen családtagjaikkal együtt.

– A legtöbben azt gondolják, hogy a horgászat viszonylag magányos tevékenység. Hogyan tudják ebbe bevonni a családokat?

Bár mi legtöbb esetben sporttársakkal együtt horgászunk, a családtagok érdeklődésének felkeltése különösen fontos számunkra. Ennek érdekében idén nyárra horgásztábort szervezünk a gyermekeknek, ahol megismerkedhetnek környezetünk értékeivel, az állatvilággal, a természetvédelemmel. Ez a fajta szemléletformálás kiemelt jelentőségű számunkra, hiszen a következő generáció horgászaival, természetbarátaival, a hegyek, a növények, a vizek barátaival foglalkozhatunk. Az külön siker számunkra, ha valamelyikük kedvet kap a horgászathoz és hobbiként választja azt.

– Milyen egyéb tevékenységeik vannak?

Tagjainkat arra biztatjuk, hogy az általunk szervezett, államilag elismert halőr, társadalmi halőr, mezőőr és tógazda tanfolyamainkon minél nagyobb számban vegyenek részt. Komoly terveket is dédelgetünk, mégpedig egy új, komplex, megyei szabadidős egyesület létrehozását, valamint szeretnénk, ha jövőre már horgászigazolványokat és horgászengedélyeket is adhatnánk ki.

– Ön mióta foglalkozik horgászattal?

7 éves koromban szerettem bele ebbe a tevékenységbe, ami azóta valósággal a szenvedélyemmé vált. Feltölt és megnyugtat, a természet pedig minden alkalommal elbűvöl, hiszen a Mátra környéki tavak minden évszakban csodálatosak.

– Van esetleg olyan eredménye, amire különösen büszke?

Igen, tavaly sikerült egy 27,5 kilogrammos tőponty kifogásával megdöntenem a Markazi tó rekordját, de számomra nem a kiemelkedő eredmények a legfontosabbak, hanem a mindennapok élményei, amelyeket a horgászatnak köszönhetek.

Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Heves Megyei Horgászok Baráti Köre